Glycemische index
Meer en meer hoor je mensen spreken van de glycemische index. Hieronder zal ik proberen uit te leggen wat dit juist is en hoe je het moet gebruiken om tijdens een dieet te gebruiken.
Wat is de Glycemische index?
De GI (glycemische index) is een getal dat aangeeft hoe sterk het glucosegehalte in het bloed stijgt na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager dit getal is des te beter. Slechte koolhydraten zijn die met een GI van boven de 50. Je moet weten dat Glucose en dextrose een waarde 100 hebben: dit is dus het slechtste koolhydraat.
2 soorten koolhydraten
Slechte koolhydraten
Deze zorgen voor een snelle en sterke verhoging van het glycose gehalte (deze hebben dan ook een hoge GI). Deze zijn onder andere mais, honing, rode bieten, suiker, aardappelen,... Als je wenst af te vallen is het verstandig deze producten links te laten liggen of beperkt te gebruiken.
Goede koolhydraten
Deze worden niet zo snel en in mindere mate door het lichaam opgenomen. Deze zorgen dan ook voor een zwakke stijging van het glucose gehalte (deze producten hebben dus een lage GI). Deze zijn onder andere volkoren graanproducten, appels, sinaasappels, noten, paddestoelen,...
Lijst van voedingstoffen met bijhorende Glycemische index
Goede koolhydraten | Glycemische indexwaarde | |
Bruinbrood verrijkt met extra zemelen | 50 | |
Boekweitmeel, boekweitflensjes | 50 | |
Zilvervlies rijst, basmati rijst | 50 | |
Erwtjes uit blik | 50 | |
Bataat, mango | 50 | |
Volkoren pasta | 50 | |
Capucijners | 45 | |
Spaghetti, al dente | 45 | |
Gekookte bulgur | 45 | |
Druiven | 40 | |
Verse doperwtjes | 40 | |
Lonton, ketan (indonesische kleefrijst) | 40 | |
Chinese kleefrijst | 40 | |
Vers geperst sinaasappelsap | 40 | |
Biologische appelsap | 40 | |
Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker) | 40 | |
Pompernikkel (donker roggebrood) | 40 | |
Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood | 40 | |
Volkorenpasta (al dente) | 40 | |
Bruine bonen | 40 | |
Vijgen, gedroogde abrikozen | 35 | |
Chinese mie (van mungoboon) | 35 | |
Indiaase wilde mais | 35 | |
Wilde rijst | 35 | |
Quinoa | 35 | |
Sinaasappel, peer | 35 | |
Rauwe wortelen | 30 | |
Melkproducten | 30 | |
Witte bonen | 30 | |
Bruine en gele linzen | 30 | |
Kikkererwten | 30 | |
Perzik, appel | 30 | |
Sperziebonen | 30 | |
Soja vermicelli | 30 | |
Vruchtenjam zonder suiker | 22 | |
Groene linzen | 22 | |
Bittere chocolade (min. 72% cacao) | 22 | |
Gele en groene spliterwten | 22 | |
Kers, pruim, grapefruit | 22 | |
Fructose | 20 | |
Soja bonen, gekookt | 20 | |
Tofu/tahoe | 15 | |
Walnoten, pinda's | 15 | |
Verse abrikozen | 15 | |
Knolselderij | 15 | |
Ui, knoflook | 10 | |
bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes etc. | 10 |
Slechte koolhydraten | Glycemische index |
Maltose (Bier) | 110 |
Dadelstroop | 103 |
Glucose/dextrose/druivensuiker | 100 |
Aardappels uit de oven, frites | 95 |
Rijstebloem | 95 |
Gemodificeerd zetmeel | 95 |
Aardappelpuree, chips | 90 |
Honing | 85 |
Zeer wit brood (hamburger) | 85 |
Gekookte wortelen | 85 |
Cornflakes, popcorn | 85 |
Druivensap, gedroogde dadels | 85 |
Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst | 85 |
Tuinbonen (gekookt) | 80 |
Chips | 80 |
Tapioca meel (Cassave) | 80 |
Gedroogde dadels | 80 |
Pompoen, watermeloen | 75 |
Suiker | 70 |
Wittebrood (stokbrood) | 70 |
Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker) | 70 |
Candybars | 70 |
Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap | 70 |
Cola, frisdranken | 70 |
Koekjes | 70 |
Witte rijst | 70 |
Noedels, ravioli | 70 |
Couscous | 65 |
Jus d'orange (industrieel) | 65 |
Rozijnen | 65 |
Bruin brood | 65 |
Aardappels in de schil | 65 |
Rode biet | 65 |
Jam met suiker | 65 |
Verse dadels | 60 |
Griesmeel | 60 |
Langkorrelige geraffineerde rijst | 60 |
Banaan, meloen, lychees | 60 |
Witte pasta, zacht gekookt | 55 |
Zandgebak | 55 |
Labels: GI, glycemische index, koolhydraten
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home