dinsdag 7 december 2010 @ 02:50

Glycemische index

Meer en meer hoor je mensen spreken van de glycemische index. Hieronder zal ik proberen uit te leggen wat dit juist is en hoe je het moet gebruiken om tijdens een dieet te gebruiken.

Wat is de Glycemische index?


De GI (glycemische index) is een getal dat aangeeft hoe sterk het glucosegehalte in het bloed stijgt na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager dit getal is des te beter. Slechte koolhydraten zijn die met een GI van boven de 50. Je moet weten dat Glucose en dextrose een waarde 100 hebben: dit is dus het slechtste koolhydraat.


2 soorten koolhydraten


Slechte koolhydraten

Deze zorgen voor een snelle en sterke verhoging van het glycose gehalte (deze hebben dan ook een hoge GI). Deze zijn onder andere mais, honing, rode bieten, suiker, aardappelen,... Als je wenst af te vallen is het verstandig deze producten links te laten liggen of beperkt te gebruiken.

Goede koolhydraten

Deze worden niet zo snel en in mindere mate door het lichaam opgenomen. Deze zorgen dan ook voor een zwakke stijging van het glucose gehalte (deze producten hebben dus een lage GI). Deze zijn onder andere volkoren graanproducten, appels, sinaasappels, noten, paddestoelen,...

Lijst van voedingstoffen met bijhorende Glycemische index


Goede koolhydraten
Glycemische

indexwaarde
Bruinbrood verrijkt met extra
zemelen 
50 
Boekweitmeel, boekweitflensjes
50 
Zilvervlies rijst, basmati
rijst 
50 
Erwtjes uit blik 
50 
Bataat, mango 
50 
Volkoren pasta 
50 
Capucijners 
45 
Spaghetti, al dente 
45 
Gekookte bulgur 
45 
Druiven 
40 
Verse doperwtjes 
40 
Lonton, ketan (indonesische
kleefrijst) 
40 
Chinese kleefrijst 
40 
Vers geperst
sinaasappelsap 
40 
Biologische appelsap 
40 
Ontbijtgranen (volkoren, zonder
suiker) 
40 
Pompernikkel (donker
roggebrood) 
40 
Volkoren roggebrood, volkoren
tarwebrood 
40 
Volkorenpasta (al dente) 
40 
Bruine bonen 
40 
Vijgen, gedroogde
abrikozen 
35 
Chinese mie (van
mungoboon) 
35 
Indiaase wilde mais 
35 
Wilde rijst 
35 
Quinoa 
35 
Sinaasappel, peer 
35 
Rauwe wortelen 
30 
Melkproducten 
30 
Witte bonen 
30 
Bruine en gele linzen 
30 
Kikkererwten 
30 
Perzik, appel 
30 
Sperziebonen 
30 
Soja vermicelli 
30 
Vruchtenjam zonder suiker 
22 
Groene linzen 
22 
Bittere chocolade (min. 72%
cacao) 
22 
Gele en groene spliterwten 
22 
Kers, pruim, grapefruit 
22 
Fructose 
20 
Soja bonen, gekookt 
20 
Tofu/tahoe 
15 
Walnoten, pinda's 
15 
Verse abrikozen 
15 
Knolselderij 
15 
Ui, knoflook 
10 
bladgroente, tomaten,
aubergines, courgettes etc. 
10
Slechte
koolhydraten


Glycemische

index
Maltose
(Bier) 
110 
Dadelstroop 
103 
Glucose/dextrose/druivensuiker 
100 
Aardappels
uit de oven, frites 
95 
Rijstebloem 
95 
Gemodificeerd
zetmeel 
95 
Aardappelpuree,
chips 
90 
Honing 
85 
Zeer
wit brood (hamburger) 
85 
Gekookte
wortelen 
85 
Cornflakes,
popcorn 
85 
Druivensap,
gedroogde dadels 
85 
Snelkookrijst,
rijstwafel, gepofte rijst 
85 
Tuinbonen
(gekookt) 
80 
Chips 
80 
Tapioca
meel (Cassave) 
80 
Gedroogde
dadels 
80 
Pompoen,
watermeloen 
75 
Suiker 
70 
Wittebrood
(stokbrood) 
70 
Ontbijtgranen
(met geraffineerde suiker) 
70 
Candybars 
70 
Gekookte
aardappel, meiknolletjes, koolraap 
70 
Cola,
frisdranken 
70 
Koekjes 
70 
Witte
rijst 
70 
Noedels,
ravioli 
70 
Couscous 
65 
Jus
d'orange (industrieel) 
65 
Rozijnen 
65 
Bruin
brood 
65 
Aardappels
in de schil 
65 
Rode
biet 
65 
Jam
met suiker 
65 
Verse
dadels 
60 
Griesmeel 
60 
Langkorrelige
geraffineerde rijst 
60 
Banaan,
meloen, lychees 
60 
Witte
pasta, zacht gekookt 
55 
Zandgebak 
55 

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home